Bartók Albert

 

Bartók Albert (Budapest 1912. október 26. – Budapest- Rákosliget 1992. december 21.)

Jogász, helytörténész

„Gimnáziumi tanulmányait a rákosligeti Nagy Lajos Gimnáziumban kezdte. 1935-ben avatták jogi doktorrá a Pázmány Péter Tudományegyetemen. A közigazgatásban dolgozott többek között Rákoskeresztúron is. A háborús időszak elején Isaszegen volt aljegyző. Innen a Hangya Szövetkezet központjába ment dolgozni, majd a Magyar Országos Szövetkezeti Központ illetve a Szövetkezetek Országos Szövetsége volt a munkahelye. 1952-ben feleségül vette Stépán jolánt, házassága révén lett Gregor józsef operaénekes nevelőapja.

1970-ben nyugdíjasként kezdett intenzíven foglalkozni a helytörténettel. A szűkebb haza szeretetét apjától örökölte, aki 40 évig tanított Rákoskeresztúron. Bartók Albert adta ki apja gyűjtésének eredményét. Rákoskeresztúr történetét három kötetben. Bartók Albert több évtizedes munkájának eredménye a Rákosmenti Helytörténeti Gyűjtemény.

1992-ben vette át az aranydiplomát, s még ugyanebben az évben Budapestért Díjat kapott. A XVII. kerületi Önkormányzat 1996. október 23-án posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki.”

Forrás: Dr. Dombóvári Antal – Dallos Zsuzsanna: Történelmi arcképcsarnok. portrék a XVII. kerület történetéből. IV. kötet. 1997. 2. oldal