KNER PIROSKA

2021.12.15.

Beczkóy Miklós vasúti hivatalnok és felesége Rákosligeten először a VIII. utca 17. szám alatt lakott (1910). A vasút lehetővé tette, hogy saját házat építsenek, amely 1910 körül el is készült, a mai XIX. utca 31. szám alatt. A Munkás Otthon Szövetkezettől vásárolták az üresen álló telket.

Felesége Kner Piroska (1879. november 14. Gyoma – 1965. szeptember 10. Budapest), aki Kner Sámuel és Geschmey Katalin tizenkettedik gyermeke volt.

Beczkóy Miklós korán, fiatalon hunyt el (1917-1918). Egyetlen fiúgyermekük született Beczkóy Endre, aki az Ikarus Járműgyár villanyszerelője volt.

Kner Piroska hivatásos háziasszonyként vezette a családot, habár megfordult a fejében az irodalmi pálya is. Rendszeresen írt cikkeket a Vasút c. újságba.  1915-re összeállított egy szakácskönyvet is, melyet Imre bátyja a pénzügyi nehézségek miatt kiadni nem tudott, és amely 2021-ben a Magvető kiadó gondozásában végül is megjelent.

 

A könyv kézirata a rákosligeti ház padlásáról került elő, amikor új tulajdonosként dr. Kovács György és felesége Sári Enikő felújították az épületet. A megtalálás után sokáig a birtokukba került kézirat várakozott, könyvespolcon pihent, mígnem 2020-ban úgy döntöttek, hogy a gyomaendrődi Kner múzeum részére felajánlják.

Kner Piroska iratlista (Forrás: dr. Kovács György)

Ajándékozó levél (dr. Kovács György engedélyével)

Az ajándékozók: dr. Kovácsné Sári Enikő és dr. Kovács György

Kner Piroska 1965. szeptember 10-én hunyt el a budapesti MÁV kórházban. Mivel áttért a római katolikus hitre, a péceli római katolikus temetőben helyezték örök nyugalomra 1965. szeptember 14-én.

 

Parti Nagy Lajos: Árnyékporocska. Részlet


Egy oldal a szakácskönyvből

A könyv bemutatása a Csekovszky Művelődési Házban 2023. február 17.

Parti Nagy Lajossal beszélgetés