Szepesvári Márta dr.

dr. Szepesvári Márta ( – 2012. szeptember 27. Pécel)

Kép forrása: http://www.raffaygabor.vacau.com/archivum.html

A Budapesti Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem Orvostudományi Karán szerzett orvosi diplomát 1944-ben. Nagykanizsán, majd Budapesten a László Kórházban kezdte pályafutását. Budapest XVII. kerületében 1951. április 15-én kezdte meg a munkát, Kezdetben minden kerületrészben el kellett látnia a gyermekorvosi feladatokat. Később feladatellátási területe Rákoshegy, Rákoscsaba, Rákoskert részekre szűkült, végül 1956-tól Rákoscsaba volt működésének területe, ahol iskolaorvosként is dolgozott egészen nyugdíjaztatásáig, 1980-ig. A Gózon Gyula utcai rendelőjében azonban tovább rendelt.

60 éve orvossá avatása tiszteletére 2004. november 27-én vehette át a Semmelweis Egyetemen a gyémánt díszoklevelet.

2005-ben a Képviselő-testület több kerületrészből érkező javaslatok alapján neki ítélte a Rákosligetért Díjat.

2012. szeptember végén hunyt el.

 

Márta néni

Elment. Csak egy rövid tőmondat, de mögötte egy egész életút áll. Első találkozásunk oly régen volt, hogy emlékezni sem tudok rá, csak szüleim elbeszélésére hagyatkozhatom. 1958 nyara volt, valami betegség látogatott meg, ezért orvosra volt szükség. Ki volt kéznél? Márta néni, a világoskék volkswagen bogárral a Petőfi Sándor utca, ma Gózon Gyula elejéről. Rögtön ott termett, ahol szükség volt rá. Orvos volt, olyan igazi, olyan régi vágású, akire mindig lehetett számítani. Fújhatott szél, eshetett eső, vagy akár egy késői színházi hazaérkezés után is ment, mert szükség volt a tudására, segítségére. Sokszor férje kísérte a sötét ligeti utcákon, mert orvosként ő is tudta segíteni kell!

Az idő múltával a saját gyermekem került bajba. Kihez fordulhatok ilyenkor vasárnap délben? Márta nénihez! Emlékszem szótlanul állt fel a vasárnapi ebéd mellől. Jött, vizsgált, tanácsot adott. Nem rótt meg, hogy miért most, miért vasárnap, miért ebédközben.

Egy idős kollégája egyszer azt mondta nekem: „Higgye el, Márta néni még tolókocsiban is rendelni fog.” Hát nem! Aztán egyszer mégis lekerült a tábla a rendelő faláról.

Ez után még sokáig lehetett látni őt, amint vasárnap a templomba ment misére. Hosszú kabátban, kis kalapban könnyed eleganciával.

Doktor néni 2012 őszén tett eleget az utolsó hívásnak. Hiányozni fog Rákosligetről. Isten vele Márta néni.