Sztanek Pál

Sztanek Pál

( ?-1928 Rákosliget )

Építőmester, tervező. Rákosliget valamennyi templomának megépítésésében részt vett.

A rákosligeti református közösség 1910-ben építette föl Bogáti Hajdú Imréné, védasszony adományából, és férje Bogáti Hajdú Imre, királyi ítélőtábla-bíró gyűjtéséből, Sztanek Pál építész tervei alapján az imaházat, melyet Mády Lajos, budapesti református esperes avatott föl.

1912. május 19 a zsidó imaház alapkőletétele. 1914. augusztus 15-én avatták fel az épületet. Ebben az esetben Sztanek mint kivitelező játszott szerepet.

A római katolikus egyházközség 1913. november 1-jén Sztanek Pál építész templomtervrajzát elfogadta és az alapkövet 1914. május 1-jén elhelyezték. 1915. augusztus 10-én állították fel a Strizs István isaszegi oltárkészítô mester által épített gót stílű főoltárt és 1915. augusztus 15-én az elkészült templomot felszentelték.

Az evangélikus egyház templomépítése esetében Sztanek Pál tervezőként indult. Az általa tervezett épületet azonban a presbitérium nem fogadta el, helyette Sándy Gyula műépítészt bízta meg a tervek elkészítésével. A kivitelezés sem köthető ugyan nevéhez, de lelkes híve és motorja volt a templomépítésnek.

Halála mély megdöbbenést váltott ki a Rákosligeten működő egyházak körében. A reformátusok az alábbi szavakkal búcsúztak tőle.

Nevéhez kötődik a XV. utca 23. szám alatti, eredetileg kaszinónak épült, később több funkciót is ellátó (sportklub, varroda, színház) épület tervezése is (1907 – 1910).