Rákosligeti táblák a múltból

Ezen az oldalon olyan, még fellehető táblákat igyekekeztem bemutatni, amelyek visszadják a régi Rákosliget hangulatát. Sajnos egyre kevesebb a régmúltból megmaradt ilyen jellegű emlék.

Az építőmesterek táblái

Az épületek főhomlokzatán, az utca felé helyezték el őket. Két funkcióval bírt. Az egyik a reklám volt, hiszen így mindenki láthatta, ha építkezni akart, hogy kit kell keresni. A másik pedig egyfajta garancijegyként is szolgált, hiszen a nevét adta a mester, tehát azt valószínűsítette, hogy minőségi munkát végzett a kivitelezés során. Ezek a táblácskák az épületek felújítása során napjainkban lekerülnek a homlokzatokról és az új tulajdonosok már vissza csak igen ritkán helyezik. Ennek eredménye az, hogy Rákosligeten mára csak elvétve lehet látni ezeket. A még meglévőket igyekeztem felkutatni, megörökíteni fényképen, hogy legalább ennyi megmaradjon ebből a kedves régi szinfoltból.

juhasz

Az evangélikus templom építőjének táblája lakóház falán.

richter

Sajnos Richter Pál kőműves táblája a XXIII. utcában is a felújítás áldozata lett.

kovacs

Utcatáblák

A kezdetektől római számokkal látták el az utcák nevét Rákosligeten. Sajnos ezek a táblák is pusztulásra lettek ítélve. Néhány maradt csak meg eredeti helyén.

Szomorúan kell megállapítani, hogy 2011-re az összes tábla lekerült eredeti helyéről. A XXIII. és a XVIII. utcatábla végleg elveszett. A XX. utcát jelző tábla a ház felújítása után, a tulajdonos ígérete szerint, visszahelyezésre kerül. Egyedül a VI. utca táblája van "biztos helyen", az Erdős Renée Ház helytörténeti gyűjteményében. Restaurálás után a múzeum északi falán kialakított "emléktábla falra" kerül.

XX. utca XX. utca

 

XVIII VI. utca

Emléktáblák

A sportklub, ma Gózon Gyula Kamaraszínház homlokzatán található táblák:

Gregor József szülőházán elhelyezett emléktábla:

Berki Lili és Gózon Gyula emléktáblák:

 

 

A 2012. 12. 18-i Gózon Gyuláról tartott megemlékezés Rákosligeten. Rózsahegyi Péter megnyitója.

A 2012. 12. 18-i Gózon Gyuláról tartott megemlékezés Rákosligeten. Dr. Dombóvári Antal beszéde.