dr. Tóth Zoltán( Rákosliget jegyzője-főjegyzője 1938 - 1944.)

A letartóztatásról a MOT 1948. március 8.-i tudósítása számolt be részletesen.

ELFOGTÁK TÓTH ZOLTÁNT, RÁKOSLIGET HÍRHEDT FASISZTA FŐJEGYZŐJÉT
TÓTH ZOLTÁN RÁKOSLIGETI FŐJEGYZŐ MEGHITT BARÁTJA VOLT ENDRE LÁSZLÓNAK. A FŐJEGYZŐ AZ ÖSSZES ZSIDÓTÖRVÉNYEKET MEGELŐZVE MÁR 1940-BEN ÁRJÁSITOTTA RÁK0SLIGETET ÉS EZÉRT ENDRE LÁSZLÓTÓL "RÁKOSLIGET A LEGJOBBAN ÁRJÁSÍTOTT MINTAKÖZSÉG " DÍCSERETET KAPTA. TÓTH ZOLTÁN A MOVE HÁZNAGYA VOLT, A TURUL SZÖVETSÉG RÁKOSLIGETI CSOPORTJÁNAK ELNÖKE.
MÁR 1930-BAN MEGTILTOTTA, HOGY A ZSIDÓK NYILVÁNOS HELYEKET LÁTOGASSANAK. 1942-BEN A CSENDŐRSÉGGEL ELŐÁLLÍTATTA AZ ÖSSZES BALOLDALI EGYÉNEKET ÉS EZEKET INTERNÁLTA. AZ ELSŐ GETTÓT Ő SZERVEZTE MEG, AHOVÁ AZ ÁRJA-PÁROKAT IS BESZÁLLÍTTTATTA .
1944. OKTÓBER 5.-EI PLAKÁTOKON FELSZÓLÍTOTTA RÁKOSLIGET LAKOSSÁGÁT, HOGY TELEPÜLJÖN NYUGATRA. HIÁNY0SAN FELSZERELT LEVENTÉKBŐL 1944-BEN NEMZETŐRSÉGET SZERVEZETT ÉS EZEKET A FIATALOKAT LEÁNYFALUNÁL HARCBA KÉNYSZERÍTETTE.
TÓTH ZOLTÁN OROSZ FOGSÁGBA ESETT, KISZABADULÁSA UTÁN BALATONKENESÉRE KÖLTÖZÖTT SAJÁT VILLÁJÁBA, AHOL A MAI NAPIG VAGYONÁBÓL ÉLT. AZ ÁLLAMVÉDELMI OSZTÁLY KIRENDELTSÉGE BALATONKENESÉN ELFOGTA ÉS ÁTADTA A NÉPÜGYÉSZSÉGNEK . /MOT/.

dr. Tóth Zoltán letartóztatásáról szóló hír a Szabad Nép 1948. március 9.-i számában