fox a kezdetektől napjainkig fox

Ajánlott böngésző:Firefox. Felbontás: 1280X940

Rákosmenti Múzeumbarát Egyesület

Frissítve: 2014. 12. 26.

Számláló:

A számláló újraindítása: 2014.01.01


Flag Counter


Ajánlat/Linkek:

A református hitélet kezdetei Rákosligeten


Pest határkövei

bpht.hu

Tárhelyszolgáltató:

 


 Erdős Renée Ház

Hányan ismerik közölünk lakóhelyünk történetét? Naponta fordulunk meg olyan helyszineken, amelynek múltját nem ismerjük. Valóban érdemes-e ezekről tudni is valamit? Jó-e az nekem, ha tudom azt hogy hol is lakom? Azt gondolom, hogy ezekkel az ismeretekkel többek leszünk, erősebben kötődünk szűkebb lakóhelyünkhöz. Akinek a fejében megfordultak a fentebb említett gondolatok, jó helyen jár. Az oldal lakóhelyünk szeretetére, annak megismerése céljából jött létre. Ha valaki tud hozzátenni, azt szívesen vesszük. Bátran írjon az erh@enternet.hu e-mailre.

Elérhetőség: kapcsolat@rakosliget.huAmennyiben birtokában van olyan dokumentum, amelyet megosztana az érdeklődőkkel, kérem küldje el digitális formában az Erdős Renée Ház gyűjteménye számára az erh@enternet.hu e-mail címre. Ha nem tudja a digitalizálást megoldani szívesen segítünk. Akkor is keressen. Köszönettel a lap szerkesztője.

Rákosliget helytörténete a kezdetektől

Rákosliget a XIX. század utolsó évtizedeiben még Rákoskeresztúrhoz tartozott. Itt húzódtak Fuchs Ignác, gróf Vigyázó család, valamint a gróf Bolza féle birtokok. Rákosliget alapításának éveiben már működött a Budapest-Hatvan vasútvonal, amely egyben a terület déli határát is képezte. 1896. december 12-én megalakult a Munkás-Otthon Szövetkezet a VII. kerületi Dob utca 52. szám alatti szabómunkás-körben. A szövetkezet elnöke a mai Rákosliget egyik terének nevét is viselő Fackh Károly lett. Megindult az 1000 munkás-ház program. Az itt felépülő házakat havi törlesztés ellenében vásárolhatták meg az ide költözni szándékozó munkáscsaládok.

Képeslaprészlet 1900-bólrákosliget 1899

1899. november 1-én költözhettek be az elkészült házakba az első lakók. A XIX.-XX. század elejére kb. 450 család 1200-1400 lélek választotta a mai Rákosligetet, túlnyomórészt munkáscsaládok. A Munkás – Otthon szabályzata a lakosság 25%-át tehette ki a tisztviselő réteg.
A település ekkor még több névvel is rendelkezett. A közigazgatásban Rákoskeresztúr III. és IV. kerület néven illették, míg a posta Rákoskeresztúr 2 nevet használta. Tovább bonyolította a helyzetet az is, hogy a MÁV a Munkásotthon feliratot helyezte el a vasútállomás homlokzatára. A Munkás-Otthon Szövetkezet tekinthető a település keresztszülőjének, mivel ők használták először a Rákosliget nevet. A névhasználat tekintetében mindenki elkeseredetten próbálta védeni nézeteit.

1903-ban azonban hiába küzdöttek egymással a felek, megoldódott a probléma. Az ez idáig használatos nevek védői feladni kényszerültek álláspontjukat, mivel a Belügyminisztérium engedélyezte a 132186/1903. sz. rendeletében a Rákosliget nevet. Ez egyben az önállósulás felé vezető első lépcsőnek is tekinthető. Felerősödött a Rákoskeresztúrtól való elszakadás szándéka, amely aztán 1907-re meg is valósult. Rákosliget önálló nagyközség lett szilárd burkolatú főutcával, vezetékes ivóvízzel, elektromos áram szolgáltatással. 

Rákosliget a magasból 1966. március

Nagyon izgalmas oldal. Ajánlom mindenki figyelmébe. Egy kis ízelítő az elérhető felbontást érzékeltetendő.

XIX. utca Evangélikus templom

Forrás: fentrol.hu

 

Rákosliget orvosai:

1910. dr. Rácz Miksa mint rákoskeresztúri körorvos,
1910. április hónaptól dr. Hegedűs József egyleti orvos, a Sport Klub orvosa,
1925., 1926-tól községi orvos dr. Bencze Ferenc ,
dr. Blum Lajos magánorvos,
dr. Hercz Adolf magánorvos.


Gyógyszertár:

"Nemzeti zászló" tulajdonos: dr. Maderschpach Endre

Vissza a lap tetejére


Köszönettel tartozom a dokumentumgyűjtemény összeállításában nyújtott segítségért:

Ács József szobrászművésznek,
Ádám Ferenc a helytörténeti gyűjtemény vezetőjének,
dr. Dombóvári Csaba volt helyi képviselő és polgári köri tagnak,
dr. Dombóvári Antal helytörténésznek,
Domonkos László szobrászművésznek,
Kósa László evangélikus lelkésznek,
Szanyi Dezső történelemtanár, helytörténésznek.
Tóth Krisztina építészmérnöknek
Voloncs Gábornak


 
 

Rákosliget folyóirat lapszámai

Image 1 Rákosliget folyóiratForrások:
 
 

Rákosliget helytörténete. Gyűjteményes oldal.

   

Az adatok nem kereskedelmi célra, hivatkozással felhasználhatók.

 
© Szerkesztette: Debnár László 2009- 2014.
 
Rákosliget
Tudomány